Вишня на зиму. Кілька способів заготівлі
У червні вишня поспіває і треба встигнути зробити заготовки з вишні, щоб восени і взимку можна було отримувати вітаміни, які так необхідні нашому організму.
У цій статті наведу кілька способів заготівлі вишні, якими давно користуюся.
Але спочатку торкнемося питань покупки вишні та підготовки її до консервації або обробці.
Купівля вишні
Купівля вишні – справа відповідальна. Можна купити червиву вишню, і тоді все настрій щось готувати з неї відразу зникне. Можна купити м’яту вишню або навіть починає киснути на дні відра, якщо вона зібрана давно, її довго везли і трясли сильно. . .
Насамперед спробуйте вишню. Одну, дві, три. . . на смак. Подивіться візуально, немає червивих.
Якщо Ви купуєте вишню відром на ринку, то відразу запитайте у продавця, коли була зібрана ця вишня. Якщо сьогодні вранці або учора ввечері, то добре. Але попередьте продавця, що якщо вишня на дні відра буде м’ятою, то Ви відмовитеся її купувати. Саме це попередження має підштовхнути продавця відразу Вам відмовити, якщо він знає, що вишня на дні може бути м’ятою або перетворитися в сік.
І ще, спочатку вишню пересипте в відро, переконайтеся, що черв’яка мало і вишня ціла, а потім вже розплачуйтеся грошима.
Якщо все ж побачите, що багато м’ятою вишні, то торгуйтеся, зменшуйте ціну.
Підготовка вишні до консервації
Вишню слід промити в холодній воді, видалити листочки, плодоніжки і інші домішки.
Якщо Ви помітили черв’ячків, то слід чисту вишню замочити не надовго у холодній воді. Черв’ячки спливуть вгору або опустяться на дно.
Надовго вишню у воді залишати не слід.
Потім треба не злити воду з ємності, а вийняти вишню руками, розтопирюючі пальці.
Компот з вишні
Для консервування компоту з вишні знадобляться банки скляні.
Який розмір банок для консервування компоту з вишні віддати перевагу?
Вирішуйте самі. Але виходьте з:
- кількості свіжої вишні
- кількості осіб у родині, хто буде вживати в їжу цей компот
- наявності скляної тари і кришок
- наявності місця зберігання (висота полиць, наявність полиць)
Ми з чоловіком завжди закриваємо компот в літрових банках, зрідка – в 1,5 літрових, але останнім часом стали закривати і в скляних пляшках з під соку з широким горлишком.
Багаторічний досвід приготування цього компоту зарекомендував саме цей обсяг.
- По-перше, не всі в родині люблять вишню, а тільки сам компот.
- По-друге, компот виходить таким насиченим, що з’являється необхідність його розведення майже в два рази, а це означає, що з одного літри компоту ми отримуємо два і нам на всіх вистачає його.
- По-третє, не люблю зберігати компот в холодильнику. Краще відкрити нову банку. . .
Підготовка тари
Банки скляні певного розміру помити і дати стекти воді. Обполоснути кришки.
Стерилізувати банки не треба: вишня ж не стерильна!
Поставити банки на стіл. Насипати в них вишню.
Скільки класти вишні в тару
Вишню зазвичай накладають 1/3 або 1/2 частину тари.
Залежить це від того, як було вже сказано, скільки любителів консервованої вишні у Вас в родині. Чи Ви плануєте готувати компот, готовий до вживання або для розбавлення водою в пропорції 1:2.
Я за останній варіант. Вишня в такому компоті виходить смачна і солодка.
Таку вишні з компоту можна ще використовувати для приготування вареників, тільки треба буде видалити кісточки.
Компот з вишні. Підготовка вишні і фасовка її в таруКонсервирование вишневого компоту
Підготовка сиропу
1 кг цукру на 3 л або 4 л води. Тут також вибираємо пропорцію з міркування: готовий до вживання компот або для розведення його водою.
Я беру 1 кг цукру на 3 літри води.
Воду наливаємо в каструлю, засипаємо цукор, доводимо до кипіння.
Покрокове приготування – компот з вишні
Приготування компоту дуже просте.
Вишню в банках заливаємо окропом до верху.
В цей час кип’ятимо сироп, а вишня в банках прогрівається.
Як тільки сироп закипів, зливаємо воду з банки з вишнею додаткову каструлю, заливаємо вишню сиропом, загвинчуємо кришку щільно або закриваємо банку за допомогою закочувальної машинки.
Прибираємо банки з компотом під ковдру, але банку ставимо на кришку (догори дном).
Рідина, яку злили з банок, заміряємо і переливаємо в каструлю з сиропом, додаємо необхідну кількість цукру. Так у нас і компот буде насиченою. Але остання порція злитої води залишиться, використовуйте її для компоту, змішавши з сиропом, що залишився. Поставте в холодильник і насолоджуйтеся холодним напоєм.
Деякі господині додають до вишні лимонну кислоту. Я вважаю це зайвим, у вишні досить своїй кислоти.
Через 10-12 годин прибираємо ковдру, перевертаємо банки і, якщо компот охолов, прибираємо на зберігання.
Не забудьте промаркувати банки написом «Компот 2021».
Подивіться коротке відео, в якому я консервую компот:
Але є ще два способи консервування компоту:
- можна відразу заливати вишню киплячим сиропом або насипати в банку цукор з розрахунку 150 г в літрову банку і залити окропом, тобто ігнорувати 1 фазу вищеописаного процесу;
- можна насипати в банку з вишнею цукор, залити теплою водою і поставити банки в ємність, залити водою до плічок і простерилізувати з моменту закипання 10 хвилин літрові банки.
Вишня у власному соку
Вишню можна заморозити з кісточкою або без кісточки в окремих пакетах. Але в цьому випадку витрачається місце в морозильній камері.
Щоб зберегти місце в морозилці для інших заготовок, вишню можна закрити в банках у власному соку. Так вони можу простояти не один рік.
Для цього вибираємо банки по 0,5 або 0,7 літра єдиної висоти, стерилізувати їх окремо не треба. Видаляємо кісточки з вишні будь-яким способом: вручну або за допомогою машинки.
Машинкою зручно видаляти, але в неї виходить з ладу пластина. Подивіться відео, в якому я показую, як вирішую її:
Наповнивши банки до середини, покласти в кожну по 2 ст. ложки цукру, потім продовжити наповнення банок вишнею. Вишню треба трохи ущільнювати і це краще робити в міру наповнення банки.
Цукор можна в банки не класти.
Потім банки закрити кришками, поставити в каструлю, наповнити каструлю холодної водою до плічок банки (на 2-3 см від верху банки), поставити на плиту і з моменту закипання води в каструлі засікти час – 15 хвилин. Після чого банки акуратно вийняти з каструлі, закупорити і поставити під ковдру на кришку.
Подивіться коротке відео:
Заморожування вишні
Заморозити вишню можна з кісточкою – для компотів або без кісточки – для пирога, в вареники.
Заморожувати вишню краще порційно – на 1 раз. Розкласти по пакетах, по можливості випустити зайве повітря і зав’язати.
А можна, якщо морозилка поки дозволяє, викласти вишню, з якої стік сік, на таці в один шар і злегка підморозити, приблизно 1 годину.
Потім перекласти вишню в пакети, так вона буде зберігати свою форму в процесі всього періоду заморозки. Можна використовувати пакети, а контейнери, як у магазинах.